Ohita ja siirry sisältöön

Turvalliset verkkomaksut

Suomalainen luotettava verkkokauppa

Taas on talvi!

Taas on talvi!

Pimeää, kylmää, märkää...
Talven todellisuus tuntuu usein jotenkin hieman erilaiselta kuin elokuvissa. Kun seisoo nilkkoja myöten lumessa umpijäässä kaivamassa autoa hangesta pilkkopimeässä klo 6 aamulla, tuntuvat elokuvien ihanan tunnelmalliset talvimaiset, joissa käperrytään romanttisesti viltin alle kotisohvalle kynttilöiden pehmeässä valossa takan lämmittäessä...

Miksi meille valehdellaan?!!? Talvi on kamalaa masentavaa kärsimystä. Ei muuta.
Vai, vihaanko minä vain talvea?

Talven haasteisiin voi varautua ja sopeutua monin tavoin. Tässä muutamia ratkaisuja, jotka helpottavat elämistä talvisissa oloissa:

  1. Kylmät sääolosuhteet:
    Pysy lämpimänä. Ulkona liikkuessa panosta lämpimiin vaatteisiin, ja kuivana pysymiseen. Vaatteiden lisäksi voi käyttää pieniä kertakäyttöisiä lämmittimiä tai uudelleen ladattavia henkilökohtaisia lämmittimiä. Patikointi ja retkeily oikeilla varusteilla voi olla talvellakin antoisa harrastus. Pienitehoisilla lämmittimillä saa myös nopeasti ja kustannustehokkaasti lisälämpöä esim. loma-asunnon lämmittämiseen, ennen kuin takka lämmittää rakennuksen. Kustannustehokasta voi olla myös valita henkilökohtaiset lämmittimet, kuten elektroniset viltit- ja patjanaluset, sen sijasta että koko asuntoa lämmittäisi täysillä sähköllä. Tai ottaa sänkyyn yökaveriksi ladattavan tai perinteisemmän kuumavesipullon.

       
  2. Pimeys: 
    Valoterapia auttaa torjumaan kaamosmasennusta ja lisää energiaa pimeinä kuukausina. Käytä valaisimia joissa valon sävyjä ja tehokkuutta pystyy säätelemään. Lämpimät sävyt auttavat, ettei pimeys tunnu niin raskaalta.

       
  3. Terveyden ylläpitäminen:
    Lisää ruokavalioon D-vitamiinia, joka tukee vastustuskykyä. Huolehdi myös, että vaatteet ja -kengät ovat kuivuneet, ennen kuin laitat ne uudelleen päälle. Tässä voi hyödyntää erilaisia vaatteille ja kengille suunnattuja kuivureita.  

    Talvella liian kuivasta sisäilmasta kärsii moni (silmien kutinaa, hengitysteiden ja niiden limakalvojen ärsytystä sekä ihon kuivumista). Asunnon suhteellista ilmankosteutta kannattaa mitata kosteusmittarilla. Liian kuiva sisäilma aiheuttaa myös ongelmia asunnolle, irtaimistolle sekä monille kukille ja kasveille. Suositeltu ilmankosteus talviaikaan on 20–40 prosenttia. Tämän saavuttamiseksi tyypillisesti nykyisissä asunnoissa tarvitaan ilmankostuttimia.

       

  4. Arjen helpottaminen:
    Käytä tarvttavia teknisiä ratkaisuja monipuolisesti. Pidä lämpötila ja ilmankosteus sopivana. Vaatteet ja kengät kuivuvat nopsaan kuivureilla. Hyödynnä jään ja lumenpoistoon suunnattuja laitteita ja tuotteita.

         

  5.  Mielen hyvinvointi:
    Pidä olosi mahdollisimman mukavana lämpötilan suhteen, kylmästä ei kannata kärsiä. Huolehdi fyysisestä terveydestä, koska se auttaa myös mielen hyvinvointiin. Löydä iloa talven rutiineista. Käytä säädettäviä valoja monipuolisesti mielialan kohottamiseen ja tunnelman luomiseen. Tai lisää tilkka aromaöljyä ilmankostuttimeen piristämään päivää tai rauhoittamaan yötä. Pienillä jutuilla voi tehdä talvipäivistä siedettävämpiä ja jopa miellyttäviä.

       

Talven haasteisiin suhtautuminen positiivisella asenteella ja hyvällä valmistautumisella tekee elämästä huomattavasti helpompaa ja nautittavampaa!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.